Niska-hartiakivut ovat toiseksi yleisin tuki- ja liikuntaelimistön kiputila. Yli 30-vuotiaista miehistä 26 % ja samanikäisistä naisista 40 % on Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan kokenut niskakipua viimeisen kuukauden aikana. Täsmällisen diagnoosin tekeminen ei aina ole mahdollista, mutta yleisimmin niskakipujen taustalla on liiallinen lihasjännitys. Kipu voidaan luokitella keston perusteella akuutiksi (alle 12 vkoa) tai krooniseksi (yli 12 vkoa).
Miten niskakipu oireilee ja mistä se johtuu?
Niskakipu voi tuntua niskan alueen lihaksissa väsymyksenä, jäykkyytenä, puutumisena tai särkynä. Se voi oireilla myös paineen tai puristuksen tunteena, päänsärkynä tai huimauksena. Tavallisesti kivut ovat hyvänlaatuisia ja paranevat itsestään muutamassa päivässä.
Monet tekijät kuten ikä, naissukupuoli ja ylipaino lisäävät niskakipujen riskiä. Useimmiten niska-hartiaseudun lihasjännitys johtuu kuitenkin liikkumattomuudesta, pitkäaikaisesta istumisesta, huonosta ryhdistä tai puutteista ergonomiassa. Ryhdin painuessa kasaan lihasten ja nikamien kuormitus jakautuu epätasaisesti ja voi pitkittyessään johtaa kiputiloihin. Jo yksittäisen nivelen asentomuutoksella on kineettisessä ketjussa vaikutus ylempien nivelten asentoihin.
Esimerkkinä alaselän pyöristyminen istuessa: Alaselän pyöristyminen aiheuttaa rintarangan pyöristymisen, jonka seurauksena lapaluiden ja olkanivelten asento muuttuu ja asennon tasapainottamiseksi leuka työntyy eteen. Kaularangan pitkäkestoinen asennon muutos aiheuttaa niskan lihasten liiallisen jännittymisen ja kaulan lihasten ja rankaa tukevien nivelsiteiden venytyksen, mikä johtaa niskalihasten kiristymiseen ja kaulalihasten heikkenemiseen. Tällöin kuormitus jakautuu nikamille epätasaisesti. Kaularangan nikamien muuttunut asento suhteessa toisiinsa voi aiheuttaa nikamien kulumista, hermoperäisiä oireita ja jopa välilevyn pullistumia kaularankaan.
Huono ja hyvä istuma-asento. |
Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?
Lihasjännityksen lisäksi niskakivun taustalla voivat olla esimerkiksi tapaturmat, välilevyperäiset ongelmat ja tietyt neurologiset sairaudet. Kun voimakasta niskakipua esiintyy ensimmäistä kertaa tai niskakivun ohella esiintyy muita oireita kuten tuntomuutoksia kasvojen, hartian tai käden alueella, kovaa tauotonta päänsärkyä ja yleiskunnon heikkenemistä, on syytä käydä lääkärissä.
Niskakivun ennaltaehkäisy ja itsehoito
Asennosta johtuvan niskakivun vaikuttavin hoitokeino on itsehoito. Sekä ennaltaehkäisyssä että hoidossa pyritään ensisijaisesti korjaamaan asentoa ja jatkamaan liikkumista kivun rajoissa. Suomessa vuosina 2000-2002 tehdystä tutkimuksesta käy ilmi, että erityisesti kroonisen niskakivun hoidossa parhaita tuloksia saadaan yhdistämällä niskalihasten isometrisia lihasvoimaharjoitteita tai kestävyysharjoitteita aerobiseen liikuntaan ja venyttelyyn.
Muista hyvä asento myös harjoitellessasi! Ylärivissä tavallisia virheasentoja, alarivissä hyvä ja turvallinen harjoitteluasento. |
Myös ergonomiaa parantamalla voidaan tutkimusten mukaan vaikuttaa niskaoireisiin ja niiden aiheuttamaan haittaan. Omiin työskentelyasentoihin ja -tapoihin sekä työn tauottamiseen kannattaakinkiinnittää huomiota. Työssään paljon istuvan tulee useasti korjata niskaa keskiasentoon. Kädet kohoasennossa työskentelyä on syytä tauottaa ja yhtäaikaisia vartalonkiertoja ja kumarruksia välttää, sillä ne lisäävät niskan kuormitusta. Myös stressi ja nukkuminen päinmakuulla altistavat niskakivulle.
Huomioi!
- Säilytä niskan keskiasento istuessa, nostaessa ja kantaessa tavaroita
- Vältä ylävartalon staattisia asentoja
- Muista tauot
- Vältä yhtäaikaisia vartalonkiertoja ja kumarruksia
Harjoittelussa tulee huomioida, että niskakivun yhteydessä voi esiintyä myös niskalihasten motorisen kontrollin häiriöitä. Tällöin harjoittelu on varminta aloittaa fysioterapeutin ohjauksessa, joka tutkimisen avulla voi kohdentaa harjoittelun tietyille lihasryhmille ja toimintajärjestelmille.
Kuntokeskus Kanavan personal trainerit ja kuntosaliohjaajat opastavat sinut turvallisen kuntosaliharjoittelun aloittamiseen. Erityisesti Fustraharjoittelu sopii niskakivuista kärsivälle! Lue lisää www.fustrafinland.fi.
Fysioterapeuttiopiskelijat
Päivi Matikainen & Minna Nauha
Innote Osk
Innote Osk
Hyvinvoinnin Proakatemia
Jull, G. Sterling, M. Falla, D., Treleaven, J & O`Leary, S. 2008. Whiplash, headache, and neck pain. Research-based directions for physical therapies. Churchill Livingstone
McKenzie, R. 2004. Kuntouta itse niskasi. 3. painos. Tukholma: Scanergo AB
Niskakipu. 2009. Käypä hoito -suositukset. Luettu 15.9.2014. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset
Ylinen, J. Takala, EP. Nykänen, M. Häkkinen, A. Mälkiä, E. Pohjolainen, T. Karppi, SL. Kautiainen, H. & Airaksinen, O. 2003. Active neck muscle training in the treatment of chronic neck pain in women: a randomized controlled trial. Luettu 18.9.2014.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12759322
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!