keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Mikäs sua liikuttaa?

Kuntokeskus Kanava teetti viime vuoden lopulla paikallisen oppilaitoksen oppilailla tutkimuksen valkeakoskelaisten nuorten kuntosali- ja liikuntakäyttäytymisestä. Vastaajat olivat 15-20 –vuotiaita yläkoululaisia, lukiolaisia ja ammattiopistolaisia.

Tulosten perusteella Kuntokeskus Kanava kehitti Nuorten kortin. Se on kuntosalikortti 15-20–vuotiaille ja sillä pääsee osallistumaan myös ryhmäliikuntaan. Hinta per kuukausi on 35 euroa. Jos nuoren vanhemmalla on jo kortti Kanavaan, Nuorten kortin hinta putoaa 30 euroon kuukaudessa. Toimistomaksu 18 euroa veloitetaan kerran eli kortin avauksen yhteydessä. Nuorten kortti on voimassa toistaiseksi ja siinä on kuukauden irtisanomisaika, se ei siis sido käyttäjäänsä.


Sisäpyöräily on helppo ja turvallinen liikuntamuoto
talvella. Pyörän selässä Ella Kolu.

Puuttuu aikaa ja halua 

Kuntokeskuksen teettämään tutkimukseen vastasi 125 nuorta. Salikävijöiltä tiedusteltiin muun muassa syitä tietyn kuntosalin käyttöön. Esille nousivat muun muassa salin monipuolisuus, siisteys, hyvä ilmastointi ja isot tilat. Kuntokeskus Kanava sai erityismainintoja muun muassa sijainnistaan, mukavasta ilmapiiristä ja henkilökunnasta. Kysymykseen, miksi nuori ei käy kuntosalilla, löytyi monta syytä; muun muassa ajan, halun tai rahan puute. Kuntokeskuksen johtaja Harri Ojala on tutkimuksesta innoissaan sen antaman tärkeän informaation vuoksi, mutta samalla myös huolissaan lasten ja nuorten liikkumattomuudesta.
- Kyselyssä kävi ilmi, että kuntosalin säännöllisiä käyttäjiä oli vain 2 prosenttia haastatelluista. Toki osa harrasti sitten jotain muuta liikuntaa. Tammikuun lopulla julkistettu valtakunnallinen Move-tutkimus paljasti lisää nuorison liikkuvuudesta. 


Selkä suorana istuminen vaikeaa 

Move on fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä perusopetuksen 5. ja 8. vuosiluokkien oppilaille. Move-mittaukset toteutettiin syksyllä 2018 peruskouluissa viidesluokkalaisille kolmatta ja kahdeksasluokkalaisille ensimmäistä kertaa. Valtakunnallisessa tiedonkeruussa raportoitiin 46 307 viidesluokkalaisen ja 46 762 kahdeksasluokkalaisen mittaustulokset. Edellisten vuosien tulosten vertailu viidesluokkalaisilla kertoo, että lasten ja nuorten fyysinen aktiivisuus on vähentynyt ja kunto laskenut. Myös fyysiset edellytykset selviytyä arkipäivän haasteista ovat huonontuneet. Tulosten mukaan kehon liikkuvuus erityisesti poikien osalta huolestuttaa. Esimerkiksi 8-luokkalaisista pojista 28 prosenttia ei onnistunut tekemään täysistunnassa alaselän ojennusta. Istuvan elämäntavan seuraukset näkyvät selkeästi paitsi kestävyyden yleisessä alhaisessa tasossa, myös heikkoina käsivoimina sekä olkapäiden liikkuvuuden huomattavina puolieroina. Esimerkiksi 5-8 prosenttia pojista pystyy tekemään alle viisi etunojapunnerrusta.


Salilla voi treenailla yksin tai yhdessä. Porukassa treenaus sujuu toinen toistaan kannustaen.
Kuvassa Tia Tarvonen, Ella Kolu ja Eemeli Jantunen.


Treeniä silloin kun se itselle sopii

Nuorten kortti tuli markkinoille viime vuoden puolella heti Kuntokeskus Kanavan oman tutkimuksen
jälkeen. Ilokseen Harri Ojalaonkin saanut todeta, että nuoret ovat jo löytäneet kortin.

- Kuntosalilla käynti voisi olla yksi vapaa-ajan harrastus. Sellaista kaveriporukan yhteistä tekemistä, Ojala miettii. Helpotusta nuorten aikataulujen suunnitteluun tuo se, että Kanavalla pääsee kulkuavaimella sisään aamuviiden ja ilta yhdentoista välillä. Tosin Ojala muistuttaa levon ja hyvän yöunen tärkeydestä liikunnan ja koulunkäynnin lomassa.

- Toimistoaikaan meillä on aina joku henkilökuntaan kuuluva, joka tarvittaessa pystyy neuvomaan laitteiden käytöstä tai oikeista liikeradoista laitteilla. Niihin puututaan automaattisesti aina kun sellaista huomataan. Tästä pitää myös kuntosalilla käyvä koskilaisnuori Venla Jakka, 16.

- Henkilökunta on tosi mukavaa ja heitä on helppo lähestyä, Jakka toteaa. Lukion ensimmäistä käyvä Jakka kertoo harjoittelevansa salilla noin neljä kertaa viikossa. Säännöllinen harjoittelurytmi alkoi vuoden vaihteessa. Aiemmin käynnit olivat satunnaisempia. Jakka kertoo hakeneensa netistä itselleen valmennusohjeita, mutta tietää, että niitä tehdään myös Kanavalla. Ryhmäliikuntaakin hän on kokeillut, mutta tällä hetkellä sali kiinnostaa enemmän. Jakan tulee käytyä yksinkin, mutta välillä hän saa salille seurakseen äitinsä.

- Toisen kanssa treenatessa tulee ehkä tehtyä liikkeet perusteellisemmin, nuori
nainen pohtii. Kuntosalilla käynti sopii opiskelijan elämään hyvin. Venla Jakka tykkää siitä, että aikataulut eivät sido, vaan salille voi lähteä silloin kun se itselle sopii parhaiten

– kulkuavain on tosi hyvä juttu! Johtopäätöksiä Move! 2018 -tuloksista
Riittävä liikkuminen on välttämätöntä lasten ja nuorten fyysiselle toimintakyvylle. Tällä hetkellä vain kolmannes peruskoululaisista liikkuu suositusten mukaisesti eli tunnin päivässä. Tämä on herättänyt huolen lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn tilasta, jolla on aikuisuuteen saakka yltäviä vaikutuksia. Liikunnallinen elämäntapa ja hyvä fyysinen toimintakyky kytkeytyvät keskeisesti esimerkiksi opinnoissa ja työssä jaksamiseen, kasvaviin terveyseroihinsekä elämän kokemiseen merkitykselliseksi. Riittävä fyysinen aktiivisuus tukee muistitoimintoja, ylläpitää mielenterveyttä ja vaikuttaa positiivisesti myös oppimiseen. Liian vähäinen fyysinen aktiivisuus ja runsas istuminen puolestaan aiheuttavat haittoja niin yksilötasolla kuin merkittäviä yhteiskunnallisia kustannuksia.
 

Lähde: Opetushallitus.fi 


Teksti:
Hannele Repo-Laine
Kuva:
Kuntokeskus Kanava
arkisto
PS. YSTÄVÄNPÄIVÄNÄ ENSI VIIKON TORSTAINA KLO 17:00 MUOKKAUS JA KLO 18:00 BODYCOMBAT JA NÄILLE TUNNEILLE PÄÄSET VAIN 2€:N KERTAMAKSULLA (jäsenet ilmaiseksi). KLO 19:15 MYÖS TWERKKAUS JA TÄLLE TUNNILLE KERTAMAKSU KAIKILTA 5€. TWERKKAUKSEEN KANNATTAA ILMOITTAUTUA ERIKSEEN. LISÄKSI PÄIVÄN AIKANA MYÖS MUUTA HULINAA, JOTEN TULE POIKKEAMAAN! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!