tiistai 15. elokuuta 2017

Hoidatko sinä sairautta vai terveyttäsi?


Usein liikunnan siemen istutetaan meihin jo lapsena. Opimme tavan kotoamme ja liikumme läpi elämämme, kun olemme siihen aina tottuneet.  Varttuneemmalla iälläkään ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista, vaikka siihen ei lapsena olisi tottunutkaan.  Ikä tuo mukanaan erilaisia vaivoja, mutta sairaudet tai kipu harvemmin ovat este liikkumiselle. Päinvastoin, useimpia sairauksia ja kipuakin voidaan liikunnan avulla hoitaa.

Ritva (kuvassa) sai avun liikunnasta selkävaivoihinsa. Leikkausta ei ole tarvittu, vaikka taustalla on ollut useampi välilevyn pullistuma. Liikunta on ollut suuri apu Ritvan selkävaivoihin ja hän kokeekin että lihasvoimaharjoitteet ja liikkuvuusharjoitukset ovat olleet merkittävimmät tekijät kuntoutumisessa.

Ritva harjoittelee säännöllisesti Kuntokeskus Kanavassa, kuva SOKU 55+ -ryhmästä.
Kuvaaja Eemeli Jantunen.

Aerobisen, eli kestävyysliikunnan on uusimpien tutkimusten mukaan huomattu suojaavan aivojamme vanhenemisen vaikutuksilta. Tämä siis edesauttaa kykyämme oppia jatkuvasti uutta ja suojaa aivoja jossain määrin mm. Alzheimerin ja Parkinsonin taudeilta, sekä MS-taudilta. Liikkujan pää pysyy terävänä! Sama tutkimus pätee myös lapsiin. Paljon liikkuvat oppivat nopeasti mm. lukemaan. Liikunta siis ylläpitää aivojemme plastisuutta eli muovautuvuutta ja on tärkeää kaikella iällä.

Kaikkia voiman lajeja (kesto- nopeus- ja maksimivoimaa) tulisi harjoittaa, jotta lihasmassa ei vanhetessa pääse surkastumaan ja ryhti sekä tasapaino pysyvät hyvänä. Monipuolinen ja riittävän usein toistuva liikunta on hyväksi lihaksille, luille, nivelille ja sisäelimille. Lisäksi liikunta lisää merkittävästi hyvän olon tunnetta ja parhaimmillaan lisää myös sosiaalista kanssakäymistä. Liikkuminen myös auttaa meitä nukkumaan paremmin. Huolehtimalla lihasvoimasta ja liikkuvuudesta ennaltaehkäisemme kaatumisia, sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoja.

Onko sinulla selkävaivoja, nivelsärkyä tai haluaisitko aloittaa kuntosaliharjoittelun, mutta kaipaat siihen apua? Autan sinua mielelläni! Selkäryhmä, olkapääryhmä ja yli 60-vuotiaiden starttiryhmä alkavat syyskuussa Kuntokeskus Kanavassa. Pienryhmävalmennuksissa paikkoja on rajoitetusti, joten varaa paikkasi pian! Ilmoittautumiset ja tiedustelut laura.hotari@innote.fi.

Työssäni fysioterapeuttina olen kohdannut useita asiakkaita, joiden tilanne on helpottanut oikeanlaisen liikunnan avulla. Liikunnan ei aina tarvitse olla raskasta yksinpuurtamista, tai hikijumppaa monimutkaisine askelkuvioineen ollakseen tehokasta, toimintakykyä edistävää ja voimia kasvattavaa.  Pienryhmässä harjoitellen saat oikeanlaista ohjausta ja sovit porukkaan myös, jos olet vasta-alkaja tai jos sinulla on terveydellisiä seikkoja, jotka harjoittelussa on hyvä huomioida. Monet vaivoistamme ovat ennaltaehkäistävissä ja hoidettavissa oikealla liikunnalla. TERVETULOA MUKAAN LIIKKUMAAN!

Maarit Arola
Fysioterapeutti
Innote Oy / Kuntokeskus KanavaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!